Iskon zajedno s partnerima FER-om, Sedam IT d.o.o, Energetskim institutom Hrvoje Požar i HEP ODS-om, 17. kolovoza 2020. godine započela je s provedbom projekta „Sustav za upravljanje potrošnjom električne energije u kućanstvima“.

"Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj"

Osnovni podaci o projektu

Naziv projekta: „Sustav za upravljanje potrošnjom električne energije u kućanstvima“

Partneri:

1)     Sveučilište u Zagrebu Fakultet elektrotehnike i računarstva
2)     Sedam IT d.o.o.
3)     HEP – Operator distribucijskog sustava d.o.o.
4)     Energetski institut Hrvoje Požar

Sažetak i cilj projekta:

U elektroenergetskom sustavu (EES) proizvodnja električne energije (EE) i njezina potrošnja u svakom trenutku moraju biti izjednačene, zbog stabilnosti pogona sustava i očuvanja frekvencije EE. Održavanje ravnoteže u stvarnom vremenu je zadaća operatora prijenosnog sustava (OPS). Kućanstva nemaju mogućnost sudjelovanja u uravnoteženju sustava jer ne postoji tehnološka platforma za njihovo sudjelovanje te se ista planira razviti kroz ovaj projekt omogućujući OPS da upravljajući potrošnjom većeg broja malih potrošača uravnoteži EES i diverzificira svoje opcije za uravnoteženjem. Sustav će se temeljiti na matematičkim modelima strojnog učenja kako bi bez narušavanja komfora kućanstava automatizirano nudio potrebnu fleksibilnost OPS-u.

Ukupna vrijednost projekta: 2.097.564,05 EUR
EU sufinanciranje projekta: 911.745,84 EUR
Razdoblje provedbe projekta: 17.08.2020. - 17.08.2023.

Kontakt:
Adresa: Radnička cesta 21, 10000 Zagreb
Tel: 0800 1000
E-mail: euprojekt@iskon.hr

Sadržaj materijala isključiva je odgovornost Iskona.

EUROPSKI STRUKTURNI I INVESTICIJSKI FONDOVI

UVJETI TESTIRANJA SUSTAVA ZA UPRAVLJANJE POTROŠNJOM ELEKTRIČNE ENERGIJE U KUĆANSTVIMA

EU SUPEER - O usluzi FAQ

Iskon.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo. Preporučujemo prihvaćanje kolačića za analizu, ponovno ciljanje i personalizirani sadržaj na web mjestima od strane trećih pružatelja usluga. Postavke možete sami kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na poveznicu na dnu svake stranice. Politika kolačića i Impressum.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskon.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.