May 28, 2019.

U suradnji s EESTEC udrugom, Iskon Internet je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva sa studentima došao do niza inovativnih rješenja proizašlih iz - rastavljenih pametnih žarulja.

Riječ je o rezultatu četvrte po redu radionice WES (Workshop on Embedded Systems) o ugradbenim računalnim sustavima, koja se ove godine intenzivno bavi ZigBee protokolima, populariziranim zbog brzorastućeg tržišta senzora za pametne domove.

Budući inženjeri, usprkos tome što imaju dobru teorijsku podlogu za posao koji ih čeka nakon školovanja, rijetko kada imaju mogućnost doći u doticaj s problemima iz prakse. To dodatno iskustvo može biti baš ona sitnica koja im je potrebna da nadopune svoj životopis i istaknu se među mnoštvom svojih kolega. Upravo je to bilo nastojanje EESTEC-a, koji je na četvrtoj ovogodišnjoj radionici u goste pozvao Iskon, Rimac Automobile, GlobalLogic i Montelektro. Partneri su, zajedno s predavačima Zavoda za radiokomunikacije Fakulteta elektrotehnike i računarstva, tijekom dva tjedna od 13. do 26. svibnja održali niz edukacija i prezentacija za zainteresirane studente.

Radionica je završila Iskonovim zadatkom izrade prototipa pametnog doma (Smarthome) s ciljem praktičnog savladavanja ZigBee protokola i inovativnog razmišljanja.

„Ovakvi su zadaci dio svakodnevice inženjera koji u Iskonu rade na razvoju novih proizvoda. Bilo nam je drago što smo tematiku mogli predstaviti i studentima FER-a, budućim kolegicama i kolegama koji su ostali ugodno iznenađeni činjenicom da se ovakve stvari razvijaju i događaju i na našem tržištu.“, pojasnio je Ivan Runje, voditelj Odjela razvoja novih proizvoda u Iskonu.

Iskon je na tržište pametnih domova ušao još 2016. godine kao hrvatski pionir, s plug&play Smarthome uslugom tj. kompletom senzora za rezidencijalnu upotrebu kojima se upravlja na daljinu pomoću mobilne aplikacije. Iskon.Smarthome je u potpunosti razvijen i dizajniran u Hrvatskoj te je odlično prihvaćen kao proizvod, dalje proširivan dodatnim senzorima poput pametnog terostata, žarulja, senzora za poplavu te otvaranje vrata i prozora.

Tijekom radionice, mentorirani od strane Iskonovog voditelja razvoja OTT rješenja Igora Briškog, studenti su rastavljajući postojeće senzore (pametne žarulje) kreirali vlastite prototipove novih SmartHome senzora.

Prvo mjesto su osvojili Bruno Dobrić, Leon Koren i Karlo Šebalj, drugo mjesto Borna Blažević, Ivan Juričić i Matija Kranjčec, a treće mjesto Šimun Petar Gudelj, Emanuel Matijević i Tin Raić.

Sudionici su bili podijeljeni u deset timova te su radili na ZigBee koordinatoru, izradili vlastiti aktuator te su slali i primali podatke s MQTT servera. „Ugodno smo iznenađeni motiviranošću i predanošću te interesu iskazanom prema ovoj specifičnoj temi. Pobjedničke timove smo zato odabrali ne samo prema točnosti riješenih zadataka, već i prema znanju te kreativnosti. To su odlike i naših  inženjere u Iskonu.“, pojasnio je odabir Igor Briški. „Vjerujem da ćemo s dijelom studenata s WES radionice nastaviti surađivati i u bliskoj budućnosti“, zaključili su u Iskonu uz pohvalu inicijativi i cijelom organizacijskom timu.

Iskon.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo. Preporučujemo prihvaćanje kolačića za analizu, ponovno ciljanje i personalizirani sadržaj na web mjestima od strane trećih pružatelja usluga. Postavke možete sami kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na poveznicu na dnu svake stranice. Politika kolačića i Impressum.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskon.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.