Za uspješno bežično povezivanje uređaja s routerom i dobivanje pristupa internetu potrebno je imati uređaj koji ima Wi-Fi. Laptopi, smartphone-i, tableti, printeri itd. imaju ugrađen Wi-Fi dok stolna računala uglavnom nemaju, ali ih je moguće nadograditi USB stickom koji omogućava bežično povezivanje.

Wi-Fi se može uključiti na više načina, ovisno o uređaju.

Najjednostavniji način uključenja Wi-Fi-a na laptopima je Wi-Fi tipka na kojoj je nacrtana antena. Pritiskom na tipku možemo uključiti ili isključiti Wi-Fi.

Dobro je znati!
Ako na laptopu ne postoji zasebna Wi-Fi tipka, na tipkovnici na nekoj od tipki F1-F12 možeš pronaći ikonu antene. Ako u isto vrijeme pritisneš tu tipku i tipku Fn, uključit ćeš Wi-Fi.

Osim pomoću mehaničke tipke, Wi-Fi se u Windowsima može jednostavno uključiti kroz postavke operativnog sustava. U donjem desnom kutu ekrana pronađi Wi-Fi ikonu, klikni na nju desnom tipkom miša i odaberi Omogući (Enable).

U slučaju da se Wi-Fi ikona ne nalazi u donjem desnom kutu ekrana, otvori Upravljačku ploču (Control panel), zatim Centar za mreže i zajedničko korištenje (Network & Sharing Centre) te klikni na Promijeni svojstva prilagodnika (Change adapter settings). Konačno, desnim klikom na ikonu za Wi-Fi karticu odaberi opciju Omogući (Enable).

Nakon što uspješno uključiš Wi-Fi na svojem uređaju možeš se povezati s routerom i surfati internetom.

Wi-Fi hotspot je zapravo naziv za bežične lokalne računalne mreže postavljene na javnim lokacijama, putem kojih korisnici mogu bežično pristupiti internetu na svojim uređajima.

Wi-Fi hotspot lokacije najčešće se nalaze u kafićima, hotelima, zračnim lukama, željezničkim stanicama,  javnom prijevozu i drugim javnim mjestima. Pristup hotspotu je danas u većini slučajeva besplatan, ali je ponekad potrebna registracija i pregledavanje reklamnih poruka prije odobravanja pristupa internetu. Osnovni cilj postavljanja Wi-Fi hotspot mreže na nekoj lokaciji je omogućavanje brzog pristupa internetu klijentima, posjetiteljima, zaposlenicima i ostalima. Kvalitetna hotspot mreža pozitivno utječe na poslovanje kafića i restorana, a za hotele i apartmane je od presudnog utjecaja za sprečavanje gubitka potencijalnih klijenata.

Važno! Budući da je Wi-Fi hotspot mreža javna, smanjuje se sigurnost surfanja. Preporuka je da se pri spajanju svaka hotspot mreža označi kao javna (Public) kako bi bilo onemogućeno dijeljenje datoteka na računalu s drugim korisnicima u mreži. Također, potreban je oprez pri slanju osjetljivih podataka preko javnih mreža bez naprednih sigurnosnih mehanizama (VPN veza, web sa SSLom, osobni firewall) jer se internet aktivnost može pratiti, informacije o logiranju na neosigurane Internet servisi se mogu presresti, a ako nije označeno drugačije, sve dijeljene datoteke su dostupne svima na mreži. Na hotspotu treba izbjegavati:

1. Logiranje na web-stranice koje nemaju SSL certifikat (izgleda poput lokota lijevo od URL-a web stranice)

Primjer stranice koja ima SSL certifikat:

2. Obavljati novčane transakcije

3. Davati broj kartice ili bilo kojeg drugog platežnog sredstva

4. Dijeliti lozinke, osobne identifikacijske brojeve te druge povjerljive informacije

Ako želiš promijeniti naziv i šifru Wi-Fi mreže, bilo da su tvorničke postavke komplicirane i teške za zapamtiti ili misliš da je susjed uspio „probiti“ trenutnu šifru i krade ti internet, možeš to učiniti vrlo brzo i jednostavno.

Sve što ti je potrebno je računalo, mobitel ili tablet koji je spojen na trenutnu mrežu tvog routera (žično ili bežično) te saznati IP adresu i pristupne podatke routera.

Ako imaš Iskonovu uslugu, svom routeru možeš pristupiti tako da u bilo koji web preglednik u polje za adresu utipkaš: 192.168.5.1 , a najčešće su i korisničko ime i lozinka za pristup isti: Administrator.

Podaci za pristup i adresa se mogu razlikovati pa ih je najbolje potražiti na naljepnici na poleđini routera ili tražiti podatke od pružatelja internet usluge.

Kada uspješno pristupiš sučelju, u Wireless postavkama možeš promijeniti naziv svoje mreže (SSID – servis set identifikator) i lozinku.

Kod kreiranja lozinke pazi da se sastoji od minimalno 8 i maksimalno 63 znaka te da ne sadrži dijakritičke znakove. Što je lozinka duža to ju je teže „probiti“, a isto vrijedi ako se lozinka sastoji od kombinacije velikih i malih slova, brojeva te ostalih znakova.

Nakon svake promjene postavki potrebno ih je i spremiti da postanu aktivne, a ako mijenjaš postavke dok si spojen bežično, nakon svake promjene ćeš se morati ponovno spojiti na svoju Wi-Fi mrežu s novim podacima.

Dobro je znati! Preko sučelja routera moguće je podešavati i zaštitu Wi-Fi mreže (passphrase key). Iako većina proizvođača routera sugerira postavljanje WPA/WPA2-PSK TKIP+AES zaštitu to nije najsigurniji odabir, ali je kompatibilan sa svim uređajima koji se spajaju na Wi-Fi.

Za što sigurniju Wi-Fi kućnu mrežu odaberi WPA2–PSK zaštitu koja koristi AES enkripciju i pripazi da svi tvoji uređaji imaju najnovije nadogradnje kako bi se mogao bez poteškoća spojiti na sigurniju Wi-Fi mrežu.

Kako bi bežično spojili Smart TV na internet, TV mora imati ugrađenu Wi-Fi karticu. Ako tvoj TV nema Wi-Fi karticu, a želiš ga bežično spojiti na internet potrebno ti je neko drugo rješenje. Wi-Fi MESHtar može uspješno riješiti tvoj problem, bez provlačenja žica od routera do TV-a.

Dovoljno je jedan od Wi-Fi MESHtar uređaja (satelit) spojiti u blizini TV-a, tako da možeš bez problema povezati svoj Smart TV s Wi-Fi MESHtar uređajem preko kabela. Wi-Fi MESHtar brine o brzom pristupu internetu i bežičnom povezivanju, a ti možeš uživati u svim blagodatima Smart TV-a i pregledavanju sadržaja u HD rezoluciji.

Više informacija o Wi-Fi MESHtru pronađi ovdje.

Glavna razlika je kako i samo ime kaže - u žici. Najveće prednosti bežičnog ili Wi-Fi povezivanja su jednostavnost i praktičnost, a žičnog veća sigurnost i pouzdanost lokalne mreže te kraće vrijeme potrebno da podatak stigne na odredište.

Dok je bežično povezivanje donedavno podrazumijevalo manju brzinu u usporedbi sa žičnim, danas to više nije slučaj. No, kod bežičnog povezivanja i dalje su prisutna ograničenja kao što su domet signala, prepreke i smetnje.

Ipak, Wi-Fi je i dalje prvi izbor u kućnom okruženju jer je dovoljno brz i pouzdan za većinu radnji na internetu. Znatno je praktičniji, pogotovo ako se krećeš uokolo dok koristiš internet ili jednostavno ne želiš razvlačiti kablove.

Ako želiš jednaku brzinu i pouzdanost bežičnog interneta kao što je to slučaj na žici, to možeš postići nabavkom dodatnih uređaja koji stvaraju jedinstvenu i stabilnu Wi-Fi mrežu u cijelom prostoru. Wi-Fi MESHtar odličan je izbor.

Dobro je znati! Osim brzine veze, važna je i latencija. U ovom kontekstu, latencija je vrijednost iskazana u vremenu koje je potrebno da neki poslani podatak stigne na svoje odredište. Ovu vrijednost također nazivamo i „ping“. Ako je potrebno smanjiti „ping“ na najmanju vrijednost preporuka je žično povezati računalo s routerom.

Kod online igranja je poželjno imati što manji ping kako bi vrijeme reakcije bilo što brže. Ako gledaš video sadržaj, slušaš muziku ili samo surfaš internetom, latencija neće previše utjecati na kvalitetu veze i ping nije toliko važan.

Ovo je vrlo važno za znati kod Wi-Fi-ja. Ništa nije više frustrirajuće nego kad se stranica beskonačno učitava ili video stalno prekida. Na kvalitetu bežične veze utječe prostor u kojem se koristi, objekti koji blokiraju signal, interferencije električnih uređaja ili susjednih Wi-Fi mreža.

Najveći problem jest interferencija, jer radio valovi se često na svom putu sudare s drugim radiovalovima koji koriste slične frekvencije. Trenutno se koristi preko 5 milijardi Wi-Fi uređaja, a problem s interferencijom raste iz dana u dan jer sve više uređaja poput kamera, printera, senzora pa čak i baby monitora koriste Wi-Fi signal. Uređaji koji koriste bluetooth, poput bežičnih miševa i tipkovnica također ometaju Wi-Fi prijenos, i to na 2.4G Hz frekvenciji koja je danas prezasićena.

Uz to, sve može biti prepreka Wi-Fi signalu. Najveći problem stvaraju nosivi ili armirani zidovi, debeli cigleni zidovi, veliki metalni objekti te čak i akvariji.

Svi ovi faktori mogu uzrokovati niz problema:

•          Pucanje veze: Wi-Fi signal će povremeno izgubiti vezu i morat će se ponovno povezati. To možda neće biti velika stvar pošto ponovno povezivanje kratko traje, no zna biti gnjavaža za korisnika.

•          Veća latencija: povećana interferencija može značiti produženje vremena koje je potrebno da poslani podatak stigne na svoje odredište, a mogu je uzrokovati već navedeni razlozi.

•          Manja brzina: također stalne interferencije znače i manju kvalitetu signala, što rezultira nižim brzinama prijenosa

Iako radiovalovi mogu prolaziti kroz zidove i objekte, na svome putu ipak značajno izgube na dometu ukoliko prolaze kroz prepreke. Ovisno o vrsti i neki drugim svojstvima prepreka jačina signala se može više ili manje izgubiti. Više informacija o ponašanju radiovalova i utjecaju prepreka pročitaj ovdje.

Bežični signal su zapravo radio valovi koji prenose informacije na različitim frekvencijama. Frekvencije su mjerene u Hertzima (Hz), a signali na sličnoj frekvenciji lako ometaju jedan drugi. Wi-Fi signal se obično odašilje na frekvenciji 2.4 GHz. U prostorima gdje se puno uređaja spaja na Wi-Fi može doći do međusobnog ometanja signala, i samim time slabljenjem veze. Kako bi se rješio taj problem, proizvođači su počeli nuditi mogućnost emitiranja signala na frekvenciji od 5 GHz koja omogućuje puno veće brzine Wi-Fi, a ujedno i znatno manju vjerojatnost ometanja signala.

Ako je negdje u prostoru slab Wi-Fi signal ili ga uopće nema, možeš ga poboljšati uz ovih par trikova:

Premjesti router

            Router kao centralna točka pristupa internetu u prostoru odašilje Wi-Fi signal u svim smjerovima, zato je idealno da se nalazi u središtu stana. Signal koji se širi od routera slabi kako prolazi kroz prepreke te je osjetljiv na interferencije. Ako želiš dobar signal, router treba  odmaknuti od zida, metalnih objekata i elektroničkih uređaja. Nikako ih ne treba držati u ormarima, iza pokućstva i slično. Ukratko, pozicija routera može imati veliki utjecaj na kvalitetu Wi-Fi signala.

Kupi pojačivač Wi-Fi signala

Ako premještanje routera ne rješava probleme sa signalom, Wi-Fi signal možeš pojačati s Wi-Fi pojačivačem. S pojačivačem također treba paziti na pozicioniranje - nemoj ga previše udaljiti od routera, odnosno nemoj ga spojiti tamo gdje je slab signal jer će on samo pojačati signal, a brzina će i dalje ostati mala.

Najbolje ga je spojiti na pola puta između routera i prostorije gdje je signal slab ili ga uopće nema. Preporuča se pojačivač postaviti na najviše 5-7 m udaljenosti od routera, uz uvjet da između dvaju uređaja nema više od jedne pregrade kao što je zid.

Treba imati na umu da će uređaji koji se spajaju na pojačivač Wi-Fi signala većinom imati manju brzinu u odnosu na uređaje koji se spajaju direktno na router.

Također, važno je napomenuti da svaki Wi-Fi pojačivač tvori novu, dodatnu Wi-Fi mrežu. To znači da pri prelasku iz prostorije u prostoriju uređaje treba ručno prebaciti na mrežu koja ima bolji signal. U suprotnom, uređaj će ostati na prvotno odabranoj mreži sve dok prima i najslabiji signal, što uglavnom rezultira niskim brzinama ili pucanjem veze.

Isprobaj Wi-Fi MESHtar

Bolje i praktičnije rješenje od Wi-Fi pojačivača je Wi-Fi MESHtar koji omogućuje brzine kao na žici te jednostavno povezivanje svih uređaja putem jedinstvene mreže (za razliku od Wi-Fi pojačivača). Wi-Fi MESHtar uređaji u potpunosti zamjenjuju Wi-Fi na tvom routeru, tako da nema premještanja, provlačenja žica i komplikacija. Dovoljno je jedan od uređaja spojiti na router kabelom, a drugi spojiti u struju unutar dometa.

Više o Wi-Fi MESHtru saznaj ovdje.

Za Wi-Fi sveznalice i one koji to žele postati

Wi-Fi svijet prepun je zanimljivih informacija. Zaviri i saznaj nekoliko stvari koje možda nisi znao o Wi-Fi-u, prisjeti se fizike i osvježi svoje znanje. Pameti nikad dosta!

Wi-Fi je brand koji je nastao jer su proizvođači počeli primjenjivati WLAN tehnologiju (WLAN=bežična lokalna mreža) na različite načine. To je rezultiralo time da uređaji koji su usklađeni s istim standardom 802.11 ipak nisu mogli međusobno komunicirati. Kako bi se izbjegao taj problem, stvorena je organizacija koja je dodatno definirala standard 802.11 te na taj način postigla kompatibilnost uređaja različitih proizvođača. Danas tu organizaciju poznajemo pod imenom Wi-Fi Alliance.

Kako bi bili usklađeni sa Wi-Fi-em, proizvođači šalju svoje proizvode u laboratorije Wi-Fi Alliance, gdje se temeljito provjerava sukladnost standardima i po završetku izdaje Wi-Fi certifikat.

Wi-Fi je postao najpoželjnija tehnologija u potrošačkoj elektronici. Predviđa se da je samo u 2017. godini proizvedeno više od 3,5 milijardi Wi-Fi sklopova. U anketi koju je provodio Wi-Fi Alliance, 68% Wi-Fi korisnika radije bi odustalo od čokolade nego bilo bez Wi-Fi-ja. Ponavljamo, od čokolade!

Budući da je originalni standard stvoren 1997. godine, tehnologija 802.11 je narasla do ogromnih razmjera. Wi-Fi je postao dio naše svjetske komunikacijske kulture. Trenutno gotovo svaka stambena ili poslovna zgrada ima veliki broj Wi-Fi pristupnih točaka. Svaki potrošač ima dva ili više Wi-Fi uređaja, a kao rezultat toga broj Wi-Fi veza koje svaka pristupna točka treba podnijeti svake godine postaje sve veća. Samim time, veći broj Wi-Fi veza zahtijeva više kanala i veću učinkovitost spektra za povezivanje takvog velikog broja uređaja s visokom propusnošću. Ovaj čimbenik ubrzava potražnju za najnovijim 802.11 standardima koji podržavaju gigabitne brzine prijenosa.

Većina automatski povezuje Wi-Fi s internetom, a zapravo se radi o dvije potpuno različite stvari. Internet je ogromna mreža koja se sastoji od jako puno manjih, lokalnih mreža, a router je uređaj koji upravlja našom lokalnom mrežom i daje pristup uređajima na internet.

Čak i bez routera možemo imati lokalnu mrežu, gdje su naši uređaji spojeni ili žično ili bežično preko Wi-Fi-a bez pristupa internetu. Lokalna mreža se može sastojati, primjerice, od routera, računala i bežičnog printera.

Možemo povezivati uređaje preko Wi-Fi-a i koristiti puno mogućnosti unutar lokalne mreže. Primjerice, računalo može poslati dokument printeru na ispis putem Wi-Fi-a ili možemo streamati sadržaja s računala na TV, i to sve preko Wi-Fi-a bez pristupa internetu.

Postoji jako puno razloga zašto je 5 GHz bolji od 2.4 GHz, a najveći su što preko 5 GHz možemo ostvariti puno veće brzine i što na toj frekvenciji postoji puno manje interferencija zbog šireg frekvencijskog opsega. Iako su to jako dobri razlozi, činjenica je da Wi-Fi na 2.4 GHz ima veći domet, jednostavno zbog fizikalnih zakona. U principu to znači da niže frekvencije, u ovom slučaju 2.4 GHz, mogu proći kroz prepreke poput zidova bolje od viših frekvencija. Samim time imaju veći domet, no s druge strane pritom ne možemo postići niti približne brzine kao na 5 GHz.

Ako koristiš skup i najnoviji router s najboljim specifikacijama to ti ne garantira bolju Wi-Fi povezivost. Kao što je poznato, što se više udaljavamo od routera to je slabiji Wi-Fi signal, a ako želimo pokriti svaki kutak velikog prostora sa Wi-Fi signalom ni najbolji se router ne može nositi sa svim preprekama i interferencijama u prostoru.

Pojačivač Wi-Fi signala donekle rješava pitanje dometa uz  jako puno ograničenja, dok je najbolje rješenje više routera ili pristupnih točaka postaviti u prostor kako bi u svakom kutku imali brz pristup internetu na više uređaja. Takvo rješenje nudi upravo Wi-Fi MESHtar, koji se jednostavno instalira, bez potrebe za bilo kakvim dodatnim radovima, jednostavno je proširiv za bilo koji prostor i osim dometa i brzine pruža pogodnosti upravljanja lokalnom mrežom kao i napredniji router.

Iako Wi-Fi signal može prolaziti kroz prepreke, ovisno o materijalu kroz koji prolazi može oslabiti više ili manje. Beton, željezo, debeli zidovi i voda imaju veliku svojstvo apsorpcije radiovalova. S obzirom na to da se ljudsko tijelo sastoji od otprilike 75% vode, vjerovali ili ne, sami možemo bitno utjecati na razinu Wi-Fi signala. Iz tog je razloga dobro pripaziti gdje postaviti router i računalo, pogotovo ako je računalo u rubnoj zoni pokrivenosti Wi-Fi-em.

Ovaj je primjer izraženiji u uredskom okruženju gdje sjedi puno ljudi, pa je najbolje router postaviti u sredinu prostorije i na povišeno mjesto iznad razine glave kako bi smanjili prepreke Wi-Fi signalu.

Iskon.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo. Preporučujemo prihvaćanje kolačića za analizu, ponovno ciljanje i personalizirani sadržaj na web mjestima od strane trećih pružatelja usluga. Postavke možete sami kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na poveznicu na dnu svake stranice. Politika kolačića i Impressum.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskon.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.