March 04, 2010.

U Zagrebu je danas predstavljen projekt Muzej ulične umjetnosti (MUU) čiji je generalni pokrovitelj Iskon. Muzej ulične umjetnosti nema fiksni prostor, radno vrijeme, stalne kustose, niti pompozna otvaranja. Vrijeme trajanja je, također, neograničeno – ovisno o naknadnim intervencijama i reakcijama građana, drugih autora, službi za održavanje čistoće. Riječ je o urbanim intervencijama te njima komplementarnim postavima sličnih elemenata koji su u funkciji informiranja i komuniciranja.

U Zagrebu je danas predstavljen projekt Muzej ulične umjetnosti (MUU) čiji je generalni pokrovitelj Iskon. Muzej ulične umjetnosti nema fiksni prostor, radno vrijeme, stalne kustose, niti pompozna otvaranja. Vrijeme trajanja je, također, neograničeno – ovisno o naknadnim intervencijama i reakcijama građana, drugih autora, službi za održavanje čistoće. Riječ je o urbanim intervencijama te njima komplementarnim postavima sličnih elemenata koji su u funkciji informiranja i komuniciranja. "U projektu Muzej ulične umjetnosti kreacija i kreativnost su početak svega i željena konkluzija", izjavila je voditeljica projekta Muzej ulične umjetnosti, Ivana Vukšić.

Organizator Muuzeja neprofitna je udruga građana Centralna jedinica osnovana 2009. godine u svrhu promicanja, razvitka i unapređenja kulture i umjetnosti, poticanja kreativnosti, te stvaranja platforme za razmjenu znanja i vještina. Generali pokrovitelj projekta «Likovno oblikovanje Branimirove ulice u Zagrebu.« je Iskon. Predsjednik Uprave Iskona, Saša Kramar izjavio je: „U Iskonu sve što radimo, bilo da je riječ o uvođenju nove usluge, odnosu prema korisnicima, rad nom okruženju ili sponzorstvu, nastojimo poticati vrijednosti koje idu uz pojam urbanog. U tom smislu, projekt Muzej ulične umjetnosti se savršeno uklapa u ono što Iskon je i što želi i dalje biti.“

PROJEKT JEDAN 
Likovno oblikovanje Branimirove ulice u Zagrebu. / 10. svibanj – 14. svibanj 2010.

Prvi projekt Muzeja ulične umjetnosti vizualno je oblikovanje zida u staroj Branimirovoj ulici u Zagrebu. U tu svrhu objavljuje se javni natječaj za sve one koji se bave ili se žele baviti ovim oblikom umjetnosti. Šesteročlani žiri u sastavu: akademik Ivan Kožarić, dizajner Mirko Ilić, predsjednik HDLU-a Josip Zanki, arhitekt Krešimir Rogina, ilustratorica Dunja Janković i glazbenik Damir Martinović – Mrle odabrati će najbolje radove koji će se naći na pročelju zida u Branimirovoj ulici. Ovom akcijom omogućit ćemo umjetnicima iz cijele Hrvatske da se umreže, uče jedni od drugih i stvaraju zajedno za Zagreb i Zagrepčane. Budući je Branimirova ulica, unazad dvadesetak godina, glavno poprište legalnog uličnog stvaralaštva; prvi puta 1987. godine, ulicu su u sklopu zagrebačke Univerzijade oslikali brojni hrvatski umjetnici, zatim su 1999. godine njenu fasadu iskoristili u akciji za poticanje suzbijanja uporabe droge, ona je idealna startna pozicija. Sada, nakon što je 10 godina bila dobra domaćica sprej grafitima i 23 godine nakon prve likovne akcije vrijeme je da joj se pokloni novo ruho. Jedna od najprometnijih zagrebačkih ulica ponovno će zablistati.

Muzej ulične umjetnosti u svom daljnjem djelovanju planira projekte:

PROJEKT DVA 
Organiziranje pozivnog natječaja na svjetskoj razini za uređenje jednog od oronulih gradskih prostora u Zagrebu.

Privremena galerija Ideja ovog projekta je, udahnuti život jednom od gradskih prostora/tvornica, koje čekaju rušenje ili nove vlasnike, a koje bi gradske vlasti ljubazno ustupile na korištenje Muzeju ulične umjetnosti na ograničena četiri mjeseca. Za rad u privremenoj galeriji pozvat ćemo najbolje hrvatske i svjetske umjetnike koji će oronulom prostoru udahnuti novi život. Prvi u Hrvatskoj, Muzej ulične umjetnosti preuzeo bi na ograničeno vrijeme ulogu galerije, gdje svaki znatiželjnik besplatno može pogledati vrhunska umjetnička djela kakvima se mogu pohvaliti neke od najrazvijenijih svjetskih metropola (London, New York, Milano, Paris, Reykyavik, Mexico, Sao Paolo…).

PROJEKT TRI 
Novo lice Novog Zagreba.

Treći projekt programa Muzeja ulične umjetnosti rezultirat će potpunom sinergijom ulične umjetnosti i Zagreba. U dogovoru sa gradskim službama i stanovnicima pojedinih naselja planiramo ciklički, jednom godišnje, organiziranim akcijama, velikim muralima, skulpturama i instalacijama ukrasiti odabrane zgrade/nebodere/javni prostor i udahnuti novi život zapuštenim naseljima. Osim što pozitivno mijenjamo sliku naselja, stvaramo nove centre interesa, kako za Zagrepčane tako i za turiste. Doslovce, nudimo jedinstvenu decentralizaciju turističke ponude čime iz centra grada, fokus zanimanja djelomično prenosimo preko rijeke, nadovezujući se na priču i puteve Muzeja suvremene umjetnosti. Cilj nam je, staviti Zagreb na svjetsku mapu gradova, koji osim što su svoja vrata/zidove otvorili za umjetnost, su također omogućili otvoreni dijalog između građana i umjetnika. Na ovaj način umjetnost prestaje biti elitistička i postaje dostupna svima.

Iskon.hr stranica koristi kolačićeee

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a niže ih možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na link iz footera.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskon.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.