June 14, 2011.

Iskon i Zagreb Art Kolektiv (ZARK) organiziraju natječaj putem Facebooka kojim omogućuju mladim kreativcima da njihovi radovi postanu dio prve izložbe u proširenoj stvarnostiu Hrvatskoj.

Iskon  i Zagreb Art Kolektiv (ZARK) organiziraju natječaj putem Facebooka kojim omogućuju mladim kreativcima da njihovi radovi postanu dio prve izložbe u proširenoj stvarnosti (AR, augmented reality., eng.) u Hrvatskoj.  Natječaj traje do 4.7.2011. do kada svi koji to žele mogu poslati svoje radove: slike, fotografije, video radove i radove u kategoriji digitalne umjetnosti.

Za sudjelovanje u natječaju potrebno je vlastiti rad postaviti na Iskonovoj službenoj Facebook stranici, na zidu. Žiri će po završetku natječaja odabrati četiri rada koja će biti uvrštena u izložbu u proširenoj stvarnosti i to na tri lokacije u Zagrebu koje odaberu sami umjetnici. Radovi će dodatno biti uvršteni i na lokacije na kojima je izložba krajem svibnja već postavljena: HNK, Muzej za umjetnost i obrt, Markov trg, Klovićevi dvori, Trg bana Jelačića, MSU i sjediše Iskona.

Postojeća izložba u proširenoj stvarnosti uključuje slike američkog slikara Johnathana Robertsa te filmove i fotografije hrvatskih umjetnika, redateljice Nikoline Barić i snimatelja i fotografa Mirana Krčadinca.

Proširena stvarnost naziv je za izravan ili neizravan pogled na fizički svijet proširen računalno generiranim objektima. Najčešće se proširena stvarnost gleda pomoću nekoga posrednoga medija, a najpogodniji za to je mobilni telefon tj. smartphone koji sadrži sve potrebno za novo AR iskustvo. Princip proširene stvarnosti je da se na određenoj poziciji u fizičkom svijetu (pomoću GPS koordinata ili tzv. QR kodova) postave odabrani modeli – fotografije ili video sadržaji – koji se zatim promatraju putem zaslona na odabranim lokacijama.

Osim uvrštavanja u izložbu, četiri odabrana kreativca očekuju i besplatne usluge od Iskona: internet, telefon i digitalna televizija na 6 mjeseci.

Kako gledati izložbu u "proširenoj stvarnosti"?

1.   Smartponeom (iPhone, Android) pristupite stranici www.layar.com;
2.   Skinite Layar besplatnu aplikaciju na svoj smartphone i instalirajte je:
3.   Pokrenite aplikaciju i odaberite "layar" pod nazivom ZARK
4.   Otvorite layar ZARK koji će vam pokazati gdje se nalaze eksponati u prostoru oko vas na određenim lokacijama.

ZARK-ovu izložbu možete pogledati na sljedećim lokacijama u Zagrebu:  

•   HNK
•   Muzej za umjetnost i obrt
•   Markov trg
•   Klovićevi dvori
•   Trg bana Jelačića
•   MSU
•   Iskon

Više informacija o natječaju potražite na Iskonovoj Facebook stranici.

Iskon.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo.

Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, a ovdje ih možete kontrolirati i prilagođavati.

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskon.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.