June 12, 2012.

Svega tri mjeseca trajao je razvoj Iskonovog servisa za razmjenu i spremanje podataka pod nazivom JUMBO koji je danas predstavljen na konferenciji za medije u zagrebačkom Zoološkom vrtu.

Svega tri mjeseca trajao je razvoj Iskonovog servisa za razmjenu i spremanje podataka pod nazivom JUMBO koji je danas predstavljen na konferenciji za medije u zagrebačkom Zoološkom vrtu. Riječ je o prvom takvom lokaliziranom servisu s kojim Iskon izlazi na domaće, ali i regionalno tržište. Dodatna dva mjeseca Iskonovci su implementirali, a potom i testirali servis prije današnjeg predstavljanja. Zahvaljujući Iskonovom JUMBO-u pristup i slanje dokumenata, fotografija ili video zapisa, bilo u privatne ili poslovne svrhe, postaju od danas potpuno jednostavni i brzi.

Dva nova paketa

Svim internet korisnicima u Hrvatskoj Iskon je još 2006. omogućio besplatno slanje velikih datoteka putem JUMBO maila, stoga nadogradnja ovog servisa predstavlja logičan nastavak za Iskon. JUMBO mail će i dalje biti besplatan za sve korisnike u Hrvatskoj, ali od sada i u regiji. Korisnici njime mogu i dalje slati po jednu datoteku veličine do 700 MB, uz ograničen broj downloada (10 downloada) i ograničen broj dana unutra kojih su podaci dostupni (10 dana). Novi paket JUMBO Box po cijeni od 35 kn/mjesečno korisnicima omogućuje slanje većeg broja datoteka bilo kojeg formata, maksimalne veličine do 1GB. Ukupan prostor koji je na raspolaganju korisnicima Box-a iznosi 50GB. Drugi Iskonov paket pod nazivom JUMBO PowerBox namijenjen je prije svega tvrtkama obzirom da uz prostor od 150 GB omogućuje i personalizaciju, tj. postavljanje vlastitog brandinga prilikom slanja. Tvrtke na ovaj način mogu iskoristiti JUMBO za dodatnu promociju vlastitog branda. Cijena paketa iznosi 100 kn/mjesečno, a veličina pojedinog filea može iznositi i do 2GB. Oba paketa moguće je uzeti i na veći broj mjeseci, 6 ili 12, pri čemu su cijene dakako povoljnije. 189 kn iznosi cijena JUMBO Boxa na 6 mjeseci, a 365 kn na 12 mjeseci, dok je cijena za JUMBO PowerBox na 6 mjeseci 528 kn, a na godinu dana 1020 kn.

Nove funkcionalnosti

Uz mogućnost zakupa većeg prostora za spremanje podataka, novi paketi donose i dodatne funkcionalnosti koje olakšavaju pristup i razmjenu. Sama prijava i upravljanje datotekama na JUMBO Boxu i PowerBoxu omogućeni su putem intuitivnog web sučelja. Prijava na JUMBO je moguća i putem Facebooka i Twittera. Fileove je od sada prilikom dodavanja moguće jednostavno povući mišem u aplikaciju (funkcija drag and drop), dok opcija „podijeli“ na JUMBO Boxu i PoweBoxu omogućuje razmjenu podataka s neograničenim brojem primatelja. Podaci na ovaj način postaju dostupni s različitih mjesta i uređaja, kako korisnicima JUMBO-a tako i svima ostalima s kojima ih želimo podijeliti. Tako na primjer poslovna prezentacija pospremljena na JUMBO-u u kratkom vremenu može biti dostupna šefu ili kolegi, a obiteljske fotografije ili video s putovanja obitelji i prijateljima. Obavijest o podijeljnim fileovima primateljima se šalje automatski mailom. Dodatno, linkovi na fileove razmijenjeni putem JUMBO-a mogu se objaviti na društvenim mrežama, Facebooku i Twitteru.

Buduća Integracija

Novi Iskonov JUMBO u prvoj fazi biti će dostupan putem web sučelja, a Iskonovci u planu imaju pristup servisu omogućiti i putem mobilnih (iOS i Android) te desktop aplikacija. Iskon je najavio kako za jesen planira JUMBO integrirati i s vlastitom digitalnom televizijom, Iskon.TV-om.
„JUMBO je još jedna potvrda naše inovativnosti, brzine i fleksibilnosti.“ , izjavio je prilikom predstavljanja novog servisa Saša Kramar, predsjednik Uprave Iskona.

Slon brži od goluba

Kako bi pokazali koliko je suvremena tehnologija pridonjela razvoju ljudskog društva, Iskonovci su na današnjoj konferenciji za medije demostrirali slanje podataka putem svog JUMBO-a u usporedbi s prenošenjem podataka uz pomoć goluba pismonoše. Golubovi su tisućama godina bili jedini način prenošenja informacija, a do danas još uvijek nije poznat način na koji pronalaze put do kuće. S vremenom su ih zamijenili brzojav, telefon i internet, pa se danas uzgajaju i treniraju isključivo u sportske svrhe. Putem Iskonovog JUMBO-a poslane su fotografije Davora Gopca koji je napravio naš poznati fotograf Damir Hoyka. Iz Zagreba u Split fotografije su JUMBO-om poslane za manje od minute, dok se za goluba predviđa da će s privezanim USB stickom, s istom količinom podataka, doletjeti u Split za oko 3h i 30 minuta.

Iskon.hr stranica koristi kolačiće

Neki od kolačića (cookies) su nužni za ispravan rad naših stranica, dok drugi poboljšavaju vaše korisničko iskustvo. Predlažemo prihvaćanje preporučenih postavki, vaši podaci će se koristiti za analize, ponovno ciljanje i pružanje personaliziranog sadržaja na web mjestima od strane trećih pružatelja usluga. Postavke možete kontrolirati i prilagođavati, pa i kasnije mijenjati klikom na poveznicu na dnu svake stranice. Politika kolačića

  • Nužni kolačići omogućuju ključne funkcionalnosti na iskon.hr stranicama. Mogu se deaktivirati samo kroz postavke vašeg internetskog preglednika.